Hoe ga je om met historisch beeldmateriaal? Dat is de vraag die centraal staat in de door Heidi de Mare aangeboden masterclass Bronnenkritiek: Beeld en woord in de vroegmoderne tijd waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. Heidi was vorig jaar een van de sprekers tijdens de SVVT Studiemiddag Thuis in vroegmodern Nederland.
Hoe divers historisch onderzoek ook is, velen krijgen met beelden te maken – zoals schilderijen, architectuurtekeningen, emblemen, geometrische figuren, medische prenten, technisch ontwerpen en een kosmologisch wereldbeeld. De vraag is wat de rol van het beeld is als bron in het eigen onderzoek. In haar eigen promotieonderzoek heeft Heidi de Mare van historici geleerd hoe belangrijk bronnenkritiek is en die kennis heeft zij ter harte genomen in haar analyse van uiteenlopende soorten vroegmoderne beelden. Doel van deze masterclass is drieledig:
1. gedisciplineerd te leren kijken naar historische beelden
2. kennis te nemen van het vroegmoderne denken over beelden en
3. te reflecteren over de gangbare omgang met historische beelden in moderne vakgebieden (in termen van de kunstgeschiedenis, wetenschapsgeschiedenis, techniekgeschiedenis, historische letterkunde).
- Voor meer informatie over inhoud en vorm van de masterclass, literatuur, kosten en locatie, zie de website van het instituut voor maatschappelijke verbeelding (stichting IVMV): http://www.maatschappelijkeverbeelding.nl/actueel/nieuws/masterclass-bronnenkritiek.html
- Literatuur: Heidi de Mare, Huiselijke taferelen. De veranderende rol van het beeld in de Gouden Eeuw (cum laude proefschrift, Vantilt 2012), meer literatuur volgt.
- Aanmelding en contact: ivmv@gmail.com.