Meld u aan! Masterclass bronnenkritiek: beeld en woord in de vroegmoderne tijd

Hoe ga je om met historisch beeldmateriaal? Dat is de vraag die centraal staat in de door Heidi de Mare aangeboden masterclass Bronnenkritiek: Beeld en woord in de vroegmoderne tijd waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. Heidi was vorig jaar een van de sprekers tijdens de SVVT Studiemiddag Thuis in vroegmodern Nederland

Hoe divers historisch onderzoek ook is, velen krijgen met beelden te maken – zoals schilderijen, architectuurtekeningen, emblemen, geometrische figuren, medische prenten, technisch ontwerpen en een kosmologisch wereldbeeld. De vraag is wat de rol van het beeld is als bron in het eigen onderzoek. In haar eigen promotieonderzoek heeft Heidi de Mare van historici geleerd hoe belangrijk bronnenkritiek is en die kennis heeft zij ter harte genomen in haar analyse van uiteenlopende soorten vroegmoderne beelden. Doel van deze masterclass is drieledig:

1. gedisciplineerd te leren kijken naar historische beelden
2. kennis te nemen van het vroegmoderne denken over beelden en
3. te reflecteren over de gangbare omgang met historische beelden in moderne vakgebieden (in termen van de kunstgeschiedenis, wetenschapsgeschiedenis, techniekgeschiedenis, historische letterkunde).

bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s